Pink Lollipop

Sunday, April 17, 2011

cicak tokek? mahall woooo



 cube korang tgok..pade sape yg xpnah tgok.. hah ni name dye cicak tokek.. pada aku cicak ni agak mnggelikan..eiiiuuuu,,, ahha,, ade ke ptot ade 0rg contact aku cari cicak tokek ni.. haihhhh
xkn la aku ade smpan menatang neh..first tyme dgr kot..so aku pon cri lah kat  google.. n jumpe la cter mnatang neh...

Tokek adalah nama umum untuk menyebut cecak besar. Ada beberapa jenis tokek, namun istilah tokek biasanya merujuk kepada jenis tokek rumah berikut.

Tokek rumah adalah sejenis reptil yang masuk ke dalam golongan cecak besar, suku Gekkonidae. Tokek rumah memiliki nama ilmiah Gekko gecko (Linnaeus, 1758). Dalam bahasa lain hewan ini disebut sebagai téko atau tekék (bahasa Jawa), tokék (bahasa Sunda), dan tokay gecko atau tucktoo (bahasa Inggris).

tu bru name je.. korang xtaw harge dye...fullawweehh kire ikot saiz ngn berat aw,. untung dye mmng lumayan.so sape yg suke buru better korg buru cicak tokek ni..beli sekor pastu biak kan dye.. nty mmg kaye lah sbb sume org dok cari menatang neh.. hah,,, nk taw ape sebab org cari cicak neh?

Sebuah fakta baru dalam dunia pengubatan ilmiah/bukan magic bahwa ternyata tokek mengandung suatu zat aktif yang mempunyai sifat theurapetik. fakta ini muncul seperti pada kejadian empedu beruang yang ternyata juga mengandung zat aktif bersifat theurapetik. Zat aktif tersebut yang masih dalam tahap uji klinis tahap 1telah menunjukkan hasil yang signifikan. zat aktif yang diberi dengan nama IUPAC Tri-heksipentafenikol mempunyai sifat menghambat pertumbuhan kanker/metastasis sel kanker, melawan HIV dan H1N1 viral. Mari kita semua mengharapkan yang terbaik bagi umat manusia dengan ditemukannya sistim pengobatan ini.

nahh sebab tu dye mahall..ubat neh! ubat untuk sakit yg xde ubt..so tbe2 prof2 dpt jumpe
pnawar sbb tu lah cicak yg geli nie..mnjadi tumpuan..cecah puluh2 ribu taw..bkn maen2..

so kt bwh ni aku upload sikit.. korg tgok lah..



                       tgok tu harge dye..walawehh mahal siot !!

tanx reading ^^ if rajen buleh la like or comment yeh hehe (:

12 mesej cinta ^^:

Rose Johari said...

Tokek!!! Hihi..Kat rumah ada benda ni. Abah rose punya. Memang geli! N klu dah besar lagi geli. N suara tokek ni seram tau... :D

Jieha kriesha said...

eee yeke rose? ade kat rumah? abah rose bela ke??
hehe..tgok tokek ni pon da geli..yeke bnyi dye seram? cicak ni ade bunyik2 ke rose?? mne abah rose dpt yeh.. mhl tu tokek neh.. hihi :D

Wanzi said...

tokek memang mahal harganya... kat kawasan saya dah habis dah hutan kena teroka.. tokek punya pasal yang dapat.... semua anak biawak wawawawa...

Rose Johari said...

a'a abah rose bela.hihi. dari tahun lalu lagi. Kwn abah rose bagi.. a'a, tokek ada mgeluarkan bunyi.samalah mcm cicak.tapi cicak bunyi die cekcekcek gitu (tak tahu mcmana nk bunyikannye..hehe),tokek pula..dia akan keluarkan pkataan tokek juga. n kkdg jak dia bbunyi...

Jieha kriesha said...

wanzi: yeke..haha :d ank biawak? ohh btolah sbb rupe tokek neh mcm biawak kan..?

Jieha kriesha said...

ohh yeke..waahh mcm seram je.. hehe :P jgn la dye bnyik mlm2.. xpsl2 je xleeh tdow nty.. :D sruh abah ros bela sihat2 tokek tu.. mahal tu rose :)

vanilla_cokelat said...

@ jieha.. nk jgk....

Jieha kriesha said...

vanilla: u nak ke cicak nie?? haha nk uat pe? mkn?? ngee :D

vanilla_cokelat said...

@ jieha...haah..nk lar..pastu i g lepas dalam bilik ular..msti best....ngee

Jieha kriesha said...

wahhh syg nye u nk lpas kt bilik ular..mcty la kne mkn si tokek tu.. ishhh mhl ni taw..sgup u biar kn dye mti..better u juall dpt untung bg 2 ngan i..hehe :P buleh?

aisya said...

penah dgr hari tu, tp x sure la.. bnde ni boleh ubat penyakit aids..

Jieha kriesha said...

aisya: ohh yeke? jiha pon ta sure coz jiha just google jek..hehe :P btul ke xleh ubt?